Ανοίγει άμεσα από το υπουργείο ο φάκελος της ναυπηγοεπισκευής


Ανοίγει άμεσα το θέμα της ναυπηγοεπισκευής ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αδωνις Γεωργιάδης, με στόχο, όπως τόνισε σε συνάντηση που είχε με τους παραγωγικούς φορείς στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, παρουσία και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα , Γιώργου Ανωμερίτη, να έρθουν πλοία για επισκευές στη χώρα μας.

Οπως έχει ήδη σημειώσει, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι, ώστε ο τομέας να γίνει ανταγωνιστικός απέναντι στις επισκευαστικές βάσεις και τα ναυπηγεία των γειτονικών χωρών.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Γιώργος Κασιμάτης, στάθηκε σε τρία βασικά θέματα, την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, της ναυπηγοεπισκευής και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πετρελαίου, για το οποίο επισήμανε ότι λαμβάνει διαστάσεις μάστιγας.

Για την κρουαζιέρα, τόνισε ότι είναι ένα από τα πιο καίρια ζητήματα για την τόνωση της τουριστικής δραστηριότητας και κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και του ΟΛΠ να δώσουν κίνητρα για την αύξηση των αφίξεων στο λιμάνι τού Πειραιά. Υπογράμμισε, παράλληλα, και την ανάγκη ύπαρξης ενός αναπτυξιακού και επενδυτικού προγράμματος.

Για το monorail που θέλει να εγκαταστήσει ο ΟΛΠ στο επιβατικό λιμάνι, ο κ. Κασιμάτης είπε ότι θέση του Επιμελητηρίου είναι υπέρ οποιουδήποτε μέτρου βοηθά στην ανάπτυξη χωρίς αυτό να προσβάλλει την αισθητική και την εικόνα της πόλης και εξέφρασε μικρή επιφύλαξη για την οριστική και ολοκληρωμένη άποψη επί του θέματος σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο υφυπουργός, από τη πλευρά του, πέραν της ναυπηγοεπισκευής, αναφέρθηκε στα scanners που θα τοποθετηθούν σε όλα τα λιμάνια, για τον εντοπισμό ύποπτων φορτηγών και containers που κάνουν λαθρεμπόριο. Παράλληλα, για το monorail, ο υφυπουργός τόνισε ότι είναι κρίμα να μην πάρει χρήματα ο Πειραιάς λόγω μιας διαφωνίας του ΟΛΠ και του Δήμου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης, σημείωσε ότι όλα τα μέτρα εκσυγχρονισμού του λιμανιού είναι σε τροχιά εφαρμογής.

Αναφορικά με την κρουαζιέρα, σημείωσε ότι ο Πειραιάς είναι για όλα τα κρουαζιερόπλοια. «Μπορεί να αποτελέσει πηγή τροφοδοσίας με καύσιμα και να παρέχει δυνατότητες συντήρησης και επισκευών. Γι' αυτό, άμεση προτεραιότητα είναι η αναζωογόνηση του λιμανιού του Πειραιά, μέσα από το αναπτυξιακό πρόγραμμα, ώστε να καταστεί το κέντρο της ναυτιλίας», σημείωσε και κατέληξε: «Για το λόγο αυτό, προχωρεί σε κοινές επενδυτικές και λειτουργικές συμφωνίες με την Cosco, με σκοπό την αναβάθμιση της περιοχής στην Ακτή Μιαούλη».

Πλωτές δεξαμενές

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ναυπηγοεπισκευής, η διοίκηση του ΟΛΠ αποφάσισε την άμεση επισκευή της μικρής πλωτής δεξαμενής στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, η οποία υπέστη σημαντική ζημιά από πρόσκρουση πλοίου. Η επισκευή θα γίνει με διακήρυξη δημοπρασίας, που θα συνοδεύεται από σχετική μελέτη, ενώ η δαπάνη επισκευής της προϋπολογίσθηκε σε ποσό 840.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 23%.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Ανωμερίτης, η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της πλήρους ενεργοποίησης της ΝΑΥΣΟΛΠ στο α' εξάμηνο του 2012, τονίζοντας ότι ο ΟΛΠ θα υποβάλει πλήρεις προτάσεις για τη ΝΕΖ Περάματος.

«Ποσειδώνια»

Εν τω μεταξύ, η διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Δήμο Πειραιά και τον ΟΛΠ για το επενδυτικό πρόγραμμα συνεχίζονται. Εκτός του θέματος του monorail, ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, σε δηλώσεις του, τονίζει ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα έργα ανακατασκευής και επέκτασης της «Παγόδας» του λιμανιού του Πειραιά, ώστε να μετατραπεί σε σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο.

«Δεν μπορεί να μιλάμε σήμερα για τη δημιουργία πεντάστερων ξενοδοχείων εκεί που είναι σήμερα η Παγόδα, την ώρα που υπάρχουν κατάλληλα κτήρια και περιοχές μέσα στον κοινωνικό ιστό της πόλης, που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις όποιες ανάγκες», ανέφερε και προσέθεσε: «Το 2014, τα ''Ποσειδώνια'' πρέπει να γυρίσουν στο φυσικό τους χώρο, που είναι ο Πειραιάς. Δεν μπορεί να μιλάμε σήμερα για αναζήτηση άλλων χώρων, για νέες μελέτες, για σπατάλες εκατομμυρίων, για να γίνει κάπου αλλού εκθεσιακό κέντρο και μάλιστα χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα άμεσα υλοποιήσιμο».







ΠΗΓΗ:
Ναυτεμπορική
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - atsimp@naftemporiki.gr


ΑΠΟ-marinews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.