Tα όπλα των πέντε ισχυρών για το «χρυσάφι» στο αέριο






Μυτιληναίος, Βαρδινογιάννης, Κοπελούζος, Περιστέρης, Λάτσης 
διεκδικούν ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ
Στόχος να κερδίσουν κομμάτι από την πίτα των 40 – 50 περίπου δισ. ευρώ που τους σερβίρει η τρίτη δόση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα

Θέσεις μάχης καταλαμβάνουν πέντε ισχυροί εγχώριοι ενεργειακοί «παίκτες» για το «χρυσάφι» του φυσικού αερίου που... απλώνεται στα πόδια τους.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο Σπύρος Λάτσης μέσω των ΕΛ.ΠΕ. και ο Γιώργος Περιστέρης αποτελούν την ελληνική πεντάδα των μεγάλων της ενέργειας, που θα κονταροχτυπηθούν με τους ξένους επιχειρηματικούς ομίλους ή θα συνάψουν συνέργιες, αντιλαμβανόμενοι ότι όλες οι αποφάσεις, όλες οι εξελίξεις, όλα τα νέα μέτρα τους ευνοούν και ανοίγουν τον δρόμο για μια εξαιρετικά κερδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στόχος να κερδίσουν κομμάτι από την πίτα των 40 – 50 περίπου δισ. ευρώ, που τους σερβίρει η τρίτη δόση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά στην αγορά φυσικού αερίου Το ποσό αυτό σε βάθος χρόνου μπορεί να πολλαπλασιαστεί γι' αυτούς που θα γίνουν «αφεντικά» της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ, της ΕΠΑ, αλλά και άλλων ενεργειακών πηγών, οι οποίες προωθούνται από το κυβερνητικό επιτελείο.

Εξέλιξη - κόμβος για τις ανακατατάξεις που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια στην αγορά ενέργειας, αποτελεί το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει μέχρι τις αρχές Μαρτίου το λεγόμενο «τρίτο ενεργειακό πακέτο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί και όρο του μνημονίου. Με αυτό το πολυνομοσχέδιο ο τομέας του φυσικού αερίου και γενικότερα ο ενεργειακός τομέας, θα περάσει από το κράτος στους ιδιώτες.

Τα μυστικά για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ

Η κυβέρνηση στρέφεται στην πώληση της ΔΕΠΑ «πακέτο» με την θυγατρική του, τον ΔΕΣΦΑ, στοχεύοντας στη μεγιστοποίηση του οικονομικού εσόδου που θα προκύψει από την αποκρατικοποίησή της. Οι βλέψεις της κυβέρνησης είναι να αντλήσει ποσό 220 εκατ. ευρώ από τη διάθεση ποσοστού της ΔΕΠΑ (και του ΔΕΣΦΑ) σε επενδυτή, ένας στόχος που με τα δεδομένα που προδιαγράφονται εκτιμάται ότι είναι πολύ εύκολο να επιτευχθεί.

Μετά το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΠΑ από την Μ+Μ των Μυτιληναίου – Βαρδινογιάννη, τα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου άλλαξαν, αφού άνοιξε η όρεξη και για άλλους. Οι δύο επιχειρηματίες τώρα, είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν την ΔΕΠΑ με το δεδομένο ότι θα πουληθεί μαζί με τον ΔΕΣΦΑ, μέσω του οποίου φέρνουν το φυσικό αέριο για τις μονάδες τους (προς το παρόν), ενώ σε «θέση μάχης» βρίσκεται και ο Γιώργος Περιστέρης με την Τέρνα Ενεργειακή, χωρίς ωστόσο να αλλάζει την θέση του για μεταφορά των δραστηριοτήτων του ομίλου του στο εξωτερικό, καθώς αυτή η πρόθεση αφορούσε την αιολική ενέργεια, που στην Ελλάδα προωθείται από τους επιχειρηματίες, όχι όμως και από το κράτος. Το «καρέ» συμπληρώνει ο Δημήτρης Κοπελούζος με την Προμηθέας Gaz, στην οποία μέτοχος κατά 50% είναι η ρωσική Gazpromexport Limited, θυγατρική 100% της Gazprom. Με αυτό το «όπλο», την Gazprom δηλαδή, ο Δημήτρης Κοπελούζος μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι, καθώς η ρωσική εταιρεία έχει συστήσει κοινοπραξία με τον ΔΕΣΦΑ για την υλοποίηση του ελληνικού τμήματος του αγωγού Southstream, ο σχεδιασμός του οποίου παραμένει ως έχει, παρά τις φήμες ότι η Ρωσία αλλάζει την πορεία του, για να μη περνάει από ελληνικό έδαφος, φήμες που προκάλεσαν αναστάτωση στην ελληνική κυβέρνηση και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα όμως από όλους, το έχει προφανώς ο Σπύρος Λάτσης, μέσω των ΕΛ.ΠΕ. Τα Ελληνικά Πετρέλαια ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ με το υπόλοιπο 65% να ανήκει στο Δημόσιο, ενώ ελέγχουν ανάλογο ποσοστό και στον ΔΕΣΦΑ, που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ. Έτσι, η υπόθεση ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ έχει μια φυσική εξέλιξη.

Όποιος αποκτήσει το πακέτο της ΔΕΠΑ θα γίνει αυτόματα συνέταιρος του Σπύρου Λάτση, εκτός κι αν τα ΕΛ.ΠΕ. που έχουν δικαίωμα βέτο σε στρατηγικές αποφάσεις, καταφέρουν να ελέγξουν πλήρως την ΔΕΠΑ με την απόκτηση του ποσοστού που θα προσφέρει η κυβέρνηση.

Τα ΕΛ.ΠΕ. άλλωστε, μετέχουν και στην ΕΠΑ Αττικής, μέσω του ποσοστού 35% στη ΔΕΠΑ, η οποία με τη σειρά της είναι μέτοχος με ποσοστό 51% στις τρεις εταιρείες παροχής αερίου σε Αττική, Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα πάντως με το σχεδιασμό που έκανε το υπουργείο Ενέργειας, το Δημόσιο θα κρατήσει μικρό μετοχικό ποσοστό, το οποίο μπορεί να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πάνω από το 10%, ώστε να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον σε ότι αφορά θέματα εθνικής σημασίας.

Η κυβέρνηση μέσω του μειοψηφικού ποσοστού, που θα διατηρήσει. θα έχει καθοριστικό ρόλο σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η επέκταση των δικτύων και των αγωγών.

Tα οφέλη από τους αγωγούς

Στον τομέα εθνικού ενδιαφέροντος, αλλά και επιχειρηματικών στόχων, μέσω της ΔΕΠΑ ανήκει εκτός από τον Southstream και ο Nabucco (εμμέσως), αλλά και ο ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου ITGI. Στην κοινοπραξία του ITGI, μετέχουν η ΔΕΠΑ, η Edison και η τουρκική Botas, τα στελέχη της οποίας είχαν πρόσφατα επαφές με τους επικεφαλής του Nabucco, προκειμένου ο μεγάλος ανταγωνιστικός αγωγός του ρωσικού Southstream να τροφοδοτείται συμπληρωματικά με υγροποιημένο αέριο από τερματικό σταθμό στην περιοχής της Καβάλας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΠΑ, οι εκπρόσωποι του Nabucco βρήκαν ενδιαφέρουσα την πρόταση.

Η πρόταση έγινε με μεγάλη μυστικότητα και το σχέδιο προβλέπει την δημιουργία νέου τερματικού σταθμού LNG στην Καβάλα, προκειμένου ο Nabucco να αποκτήσει πρόσβαση και σε υγροποιημένο αέριο. Παράλληλα, ο σταθμός LNG της Καβάλας θα συνδέεται με τον ελληνοβουλγαρικό IGB, τον αποκαλούμενο «μικρό Nabucco», με προοπτική να προχωρήσει η ΔΕΠΑ σε ελληνοαλβανική διασύνδεση φυσικού αερίου, μέσω αυτού του αγωγού. Όλες αυτές οι επαφές, η ολοκλήρωσή του και τα οφέλη θα περάσουν στους ιδιώτες που θα γίνουν κάτοχοι της ΔΕΠΑ.
Μ+μ ΚΑΙ GOLD GAS ΟΙ ΔΥΟ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ ΥΠΟ ΤΟΝ... ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ DEUTSCHE BANK • ΕΜΕΙΝΕ ΕΚΤΟΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟ FUND ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΟΜΙΝΑΚΗ

Ελληνογερμανική σύγκρουση για το «φιλέτο» της ΕΠΑ Αττικής

Όπως όλα δείχνουν η πρώτη αποκρατικοποίηση του 2011 στον χώρο της ενέργειας θα είναι η επιλογή στρατηγικού επενδυτή της ΕΠΑ Αττικής, η οποία θα γίνει ανάμεσα σε δύο, την Μ+Μ των ομίλων Μυτιληναίου – Βαρδινογιάννη και του γερμανικού ομίλου Gold Gas, που έμεινε ο μόνος ξένος διεκδικητής του 49% της ΕΠΑ, του ποσοστού που διαθέτουν οι Duke Energy και η Shell, οι οποίες αποχωρούν από την εταιρείας διανομής φυσικού αερίου.

Το αρχικό ενδιαφέρον για την Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής ήταν πολύ μεγαλύτερο με σημαντικά ονόματα να καταθέτουν τις μη δεσμευτικές προσφορές, μεταξύ των οποίων ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, μέσω της κοινής εταιρείας με τον όμιλο Κοπελούζου, η ιταλική Eni, το επενδυτικό fund Milos – Apax αλλά και η Ελλάκτωρ του Γιώργου Μπόμπολα.

Οριστικές προσφορές όμως κατέθεσαν μόνο η Μ+Μ και η Gold Gas, με αποτέλεσμα η διεκδίκηση της ΕΠΑ Αττικής να μετατρέπεται σε ελληνογερμανικό πόλεμο.

Η προσφορά της ελληνικής συμμετοχής των Μυτιληναίου – Βαρδινογιάννη έχει πλεονεκτήματα λόγω των συνεργιών που αναπτύσσονται μεταξύ της ΜΕΤΚΑ με την Protergia. Στόχος των δύο επιχειρηματιών με την διεκδίκηση της ΕΠΑ είναι να μετατρέψουν την κοινή εταιρεία Μ+Μ σε μια πλήρως καθετοποιημένη επιχείρηση για το φυσικό αέριο που θα κλείνει ποσότητες στο εξωτερικό, θα τις εισάγει, θα τις πουλάει σε μεγάλους πελάτες και θα εξυπηρετεί τα νοικοκυριά.

Ο αγώνας όμως που θα δώσουν με τους Γερμανούς της Gold Gas, μοιάζει να είναι άνισος, καθώς στον συντονισμό της ανάδειξης στρατηγικού εταίρου, κυρίαρχο ρόλο έχει η Deutsche bank και δευτερεύοντα η Αγροτική Τράπεζα. Από την πλευρά των γερμανών πάντως έχει δοθεί η υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξει μεροληψία, χωρίς όμως αυτό να καθησυχάζει τους Έλληνες επιχειρηματίες, αφού έτσι κι αλλιώς ενεργεί για λογαριασμό της Αγροτικής Τράπεζας.

Γιατί έμειναν έξω οι υπόλοιποι παίκτες που είχαν καταθέσει μη δεσμευτικές προσφορές; Οι πληροφορίες λένε ότι η ιταλική Eni ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της ζήτησε την απευθείας ανάθεση σ' αυτήν της ΕΠΑ Δυτικής Ελλάδας που σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα συσταθεί μέσα στο 2011, ενώ τα ΕΛ.ΠΕ. απέσυραν την προσφορά τους για να δώσουν τη μάχη για την ΔΕΠΑ. Έτσι κι αλλιώς μετέχουν στην ΕΠΑ Αττικής μέσω του ποσοστού 35% που κατέχουν στην ΔΕΠΑ, η οποία με τη σειρά της είναι μέτοχος με ποσοστό 51%

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχε η συμμετοχή του επενδυτικού fund Milos – Apax, που δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά. Το fund Milos συστάθηκε από τον πρώην πρόεδρο και της Wind και α_ αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού Σωκράτη Κομινάκη σε συνεργασία με τα private equity APAX και TEXAS PG, τα οποία είχαν αποκτήσει την πρώην ΤΙΜ και νυν Wind. Ενδεχόμενη συμμετοχή του fund του Σωκράτη Κομινάκη στην διεκδίκηση της ΔΕΠΑ (αφού απέσυρε το ενδιαφέρον του για την ΕΠΑ Αττικής) θα αποτελούσε έκπληξη, όπως εκτιμούν στους ενεργειακούς κύκλους, Η ΕΠΑ Αττικής κατάφερε να πετύχει μια αξιοθαύμαστη αντιστροφή στα αποτελέσματά της. Ενώ το 2009 είχε καταγράψει ζημιές 19,1 εκατ. ευρώ, μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να ανεβάσει τον κύκλο εργασιών στα 152,3 εκατ. ευρώ, με καθαρή κερδοφορία 1,6 εκατ. ευρώ.

Ο στρατηγικός επενδυτής της ΕΠΑ Αττικής, θα βρει συνεπώς «στρωμένο έδαφος». Ξένοι κολοσσοί «απειλούν» τους Έλληνες Την δική τους μάχη απέναντι στους ισχυρούς ελληνικούς ομίλους, θα δώσουν και οι ξένοι επενδυτές, για την διεκδίκηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, του πιο μεγάλου πακέτου αποκρατικοποιήσεων στο χώρο της ενέργειας. Οι ξένοι όμιλοι είτε βρίσκονται ήδη στην ελληνική αγορά και θέλουν να ενισχύσουν περαιτέρω την θέση τους είτε θα επιδιώξουν για πρώτη φορά την είσοδο μέσω της ΔΕΠΑ. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της ιταλικής Eni, η οποία ελέγχει ήδη τη λιανική αγορά του φυσικού αερίου, συμμετέχοντας με 49% στις ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης.

Η Eni αποκλείστηκε από την ΕΠΑ Αττικής, αλλά δεν έδειξε να... στενοχωριέται και πολύ καθώς θεωρείται ένας ισχυρός ξένος παίκτης για την ΔΕΠΑ. Το ίδιο και η επίσης ιταλική Edison, η οποία αποτελεί τον «συνέταιρο» της ΔΕΠΑ στον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας. Δεδομένο για την εγχώρια αγορά φυσικού αερίου είναι το ενδιαφέρον της ισπανικής Gas Natural, ενδιαφέρον που εκφράστηκε με σοβαρές μάλιστα αξιώσεις στην πρώτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, και επαναβεβαιώθηκε με την κατάθεση μη δεσμευτικής προσφοράς για την ΕΠΑ.

Η γερμανική ΕΟΝ, ανήκε στις 100 και πλέον εταιρείες που απευθύνθηκε η Deutsche Bank για την ΕΠΑ Αττικής. Μπορεί να μην κατέθεσε προσφορά αλλά παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από την ΔΕΠΑ. Τέλος δεν αποκλείεται να υπάρξει ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ από τον άλλο γερμανικό ενεργειακό όμιλο, την Gold Gas, στην περίπτωση που χάσει τον διαγωνισμό για την ΕΠΑ Αττικής.


ΑΠΟ-dealnews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.