Έντονη παραμένει η ανάγκη για επενδύσεις στον κλάδο των τουριστικών λιμένων


Μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,6% κατά την περίοδο 2005-2009 παρουσίασε το μέγεθος της αγοράς (σε αξία) των ελληνικών τουριστικών λιμένων, όπως προκύπτει από την κλαδική μελέτη "Τουριστικοί Λιμένες" που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group. Το εκτιμώμενο μέγεθος αγοράς προέρχεται από το σύνολο των εν λειτουργία θέσεων ελλιμενισμού σε τουριστικούς λιμένες (μαρίνες), αγκυροβόλια - τουριστικά καταφύγια, καθώς και ξενοδοχειακούς λιμένες της χώρας και αντιστοιχεί στο σύνολο των τελών ελλιμενισμού που καταβάλει κάθε σκάφος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Τουριστικών Λιμένων το σύνολο των θέσεων ελλιμενισμού σκαφών όλων των κατηγοριών που έχουν χωροθετηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο ανέρχεται σε 19.269 και οι οποίες αντιστοιχούν σε 128 λιμένες (δεν περιλαμβάνονται θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε εμπορικά λιμάνια, αλιευτικά καταφύγια και λιμενίσκους ναυταθλητικών ομίλων).
Ωστόσο, 55 είναι στον αριθμό οι εν λειτουργία τουριστικοί λιμένες, αγκυροβόλια και καταφύγια το δε σύνολο των θέσεων ελλιμενισμού σε αυτούς ανέρχεται 10.015. Ως βασικότερος παράγοντας ο οποίος επηρεάζει τη ζήτηση για υπηρεσίες τουριστικών λιμένων, θεωρείται ο θαλάσσιος τουρισμός και ειδικότερα το yachting και οι κρουαζιέρες. Το 2009 καταχωρήθηκαν στα βιβλία μικρών σκαφών των διαφόρων λιμενικών υπηρεσιών της χώρας 7.223 νέα σκάφη με μήκος έως 12 μέτρα (μείωση 22,1% σε σχέση με το 2008) ενώ εκτιμάται ότι σήμερα στις ελληνικές θάλασσες πλέουν περίπου 3.500 επαγγελματικά τουριστικά σκάφη.
Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε εκτεταμένη χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει 19 επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 10 επιχειρήσεων εκμετάλλευσης τουριστικών λιμένων, για τις χρήσεις 2009 και 2008. Όπως προέκυψε από την εν λόγω ανάλυση, το σύνολο του ενεργητικού δεν μεταβλήθηκε σημαντικά (οριακή μείωση 0,6%) το 2009 σε σχέση με το 2008 ενώ ανάλογη εξέλιξη εμφάνισαν και τα ίδια κεφάλαια (οριακή μείωση 0,7%) την ίδια περίοδο. Οι συνολικές πωλήσεις των συγκεκριμένων εταιρειών αυξήθηκαν κατά 12,4% το 2009 σε σχέση με το 2008 ενώ οι εταιρείες του δείγματος εμφανίζουν κέρδη το 2009, αυξημένα κατά 41,3% συγκριτικά με το 2008.
Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό και η περαιτέρω μείωση της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά και τον θαλάσσιο τουρισμό και ειδικότερα τον τομέα του επαγγελματικού yachting, ο οποίος ήδη φαίνεται να πλήττεται από τη γενικότερη οικονομική συγκυρία. Επιπλέον, τα τελευταία φορολογικά μέτρα της πολιτείας σε βάρος των κατόχων σκαφών αναψυχής, αναμένεται να περιορίσουν την κίνηση των διερχόμενων σκαφών ιδιαίτερα στις περιφερειακές μαρίνες της χώρας.


ΑΠΟ-newscode.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.