Εγκατέλειψε τη χώρα ο Καντάφι;


Στοιχεία που δείχνουν ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι εγκατέλειψε τη χώρα και βρίσκεται εν πτήση για τη Βενεζουέλα, δηλώνει ότι έχει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Το διαψεύδει ο υπουργός πληροφοριών της Βενεζουέλας. Στρατιωτικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην Τρίπολη, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Ο Αντρές Ιζάρα δήλωσε στο Associated Press ότι η πληροφορία είναι «λανθασμένη».

 Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χαγκ είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες: «Με ρωτήσατε νωρίτερα εάν ο συνταγματάρχης Καντάφι βρίσκεται στη Βενεζουέλα. Δεν έχω πληροφορίες ότι είναι εκεί, αλλά έχω δει ορισμένες πληροφορίες που δείχνουν ότι βρίσκεται καθ' οδόν για την περιοχή».

Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες έσπευσε να αρνηθεί ότι ο Καντάφι οδεύει προς την Βενεζουέλα.

Και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Χάλεντ Κάγιεμ αρνήθηκε ότι ο Μουάμαρ Καντάφι έχει φύγει για την Βενεζουέλα. "Αυτά τα νέα είναι αβάσιμα. Δεν έχουν καμία βάση" δήλωσε ο υπουργός στην κρατική τηλεόραση.

Ο Λίβυος ηγέτης έχει δεχθεί έντονες πιέσεις μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Η καταστολή των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Λιβύης ήταν αιματηρή. Στρατιωτικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην Τρίπολη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Η Ομοσπονδία ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από την αρχή της εξέγερσης στη Λιβύη σε 300 με 400.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, το στρατόπεδο Μπαμπ ελ Αζίζια, όπου ζει ο Καντάφι στην περιφέρεια της Τρίπολη, δέχθηκε επιθέσεις τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την πρωτεύουσα της Λιβύης

Πολλές περιοχές της Τρίπολης, της πρωτεύουσας της Λιβύης, βομβαρδίζονται από πολεμικά αεροσκάφη, υποστήριξαν κάτοικοι της πόλης μιλώντας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.



"Αυτό που ζούμε σήμερα είναι αδιανότητο. Πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα βομβαρδίζουν αδιακρίτως τη μία περιοχή μετά την άλλη. Υπάρχουν πολλοί, πολλοί νεκροί", είπε ο Άντελ Μοχάμεντ Σάλεχ.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν ο βομβαρδισμός συνεχίζεται, απάντησε: "Συνεχίζεται, συνεχίζεται. Όποιος κινείται, ακόμη και αν βρίσκεται μέσα σε αυτοκίνητο, θα τον χτυπήσουν".

Σύμφωνα πάντα με το Αλ Τζαζίρα, μόνο σήμερα έχουν σκοτωθεί 250 ανθρωποι.

Σύμφωνα πάλι με το κανάλι Αλ Αραμπίγια, το οποίο επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες, οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, έχουν προκαλέσει σήμερα τον θάνατο 160 ανθρώπων. Το αραβικό δορυφορικό κανάλι ανέφερε τον αριθμό των νεκρών χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εντωμεταξύ, δύο Λίβυοι πιλότοι που αυτομόλησαν νωρίτερα σήμερα στη Μάλτα υποστήριξαν ότι είχαν λάβει διαταγή να βομβαρδίσουν τους διαδηλωτές, ανέφεραν μαλτέζικες κυβερνητικές πηγές.

Ένας αναλυτής της λονδρέζικης εταιρείας συμβούλων Control Risks, ο Τζούλιαν Μπαρνς - Ντέισι δήλωσε ότι η χρήση στρατιωτικών αεροπλάνων εναντίον του ίδιου του λαού της χώρας του υποδηλώνει ότι πλησιάζει το τέλος του Μουάμαρ Καντάφι.

"Φαίνεται ότι είναι οι τελευταίες, απελπισμένες ενέργειες. Αν βομβαρδίζεις την ίδια σου την πρωτεύουσα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα επιβιώσεις", είπε ο αναλυτής. "Όμως πιστεύω ότι ο Καντάφι θα πολεμήσει. Νομίζω ότι οι φήμες πως φεύγει στη Βενεζουέλα θα αποδειχθούν άκυρες. Σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής, στη Λιβύη υπάρχει η πιθανότητα (να σημειωθούν) σοβαρές ταραχές και ευθεία σύγκρουση", πρόσθεσε.

Συνομιλία Καντάφι - Μπαν Κι Μουν

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν συζήτησε σήμερα εκτενώς με τον ηγέτη της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, καταδικάζοντας την κλιμάκωση της βίας στη χώρα και ζητώντας του "να σταματήσει άμεσα", όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού.

"Ο γενικός γραμματέας εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως. Επανέλαβε την έκκλησή του για σεβασμό στις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης και της πληροφόρησης", είπε ο εκπρόσωπος.

Στο τηλεφώνημα που είχαν, ο Μπαν Κι Μουν  κάλεσε τις λιβυκές αρχές να ξεκινήσουν διάλογο "σε ευρεία βάση" προκειμένου να ικανοποιήσουν "τα νόμιμα αιτήματα του λαού".

Δηλώσεις αντισυνταγματάρχη που αυτομόλησε και τάχθηκε με τους εξεγερμένους στην Βεγγάζη

Ένα μέλος της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης που βοήθησε οι εξεγερμένοι να καταλάβουν τον έλεγχο της Βεγγάζης, ο αντισυνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάμπερ, με αποκλειστικές δηλώσεις του σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο ζήτησε βοήθεια για την πόλη αυτή στη βορειοανατολική Λιβύη, που αγωνίζεται να διαφύγει της αυταρχικής εξουσίας του Μουάμαρ Καντάφι.

"Από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα ένα πράγμα ζητούμε, παρέμβετε και σώστε μας, πριν βομβαρδιστούμε αεροπορικώς. Παρέμβετε να σώσετε τα πετρελαϊκά συμφέροντά σας" στην περιοχή αυτήν. "Μετά τη Βεγγάζη, όλη η Λιβύη θα απελευθερωθεί".

Στη Βεγγάζη, δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, ο Καντάφι έχει στείλει μισθοφόρους να αντιμετωπίσουν τους εξεγερμένους, πρόσθεσε ο αντισυνταγματάρχης. "Οι μισθοφόροι έχουν αποστολή να καταστρέψουν πετρελαιαγωγούς, να δηλητηριάσουν το πόσιμο νερό και να καταστρέψουν κτήρια".

Ο ίδιος δήλωσε ότι συνάδελφοί του έχουν στασιάσει και μάχονται πλέον κατά των μισθοφόρων.

Υπάρχουν μαρτυρίες ότι έχουν στρατολογηθεί από τον Καντάφι μισθοφόροι από το Μάλι, το Τσαντ, τη Σενεγάλη και τη Ζιμπάμπουε, που αντιμετωπίζουν ήδη του εξεγερμένους.

Στη Βεγγάζη, αναφέρονται οι περισσότεροι θάνατοι απ' οπουδήποτε αλλού στη Λιβύη -"τουλάχιστον 200, έως τώρα".

Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη, όμως, οι θάνατοι εξεγερμένων, εκεί, "είναι περίπου 400". "Όμως, έχουμε και περίπου 1.200 τραυματίες κι έλλειψη μεταγγίσιμου αίματος στα τοπικά νοσοκομεία".

Υπάρχει διαθέσιμη και μία μαρτυρία από λίβυο γιατρό, που είδε προσωπικά "πτώματα, τρυπημένα με σφαίρες -στο κεφάλι και στο στήθος. Επρόκειτο για διαδηλωτές μεταξύ 14-35 ετών", είπε ο γιατρός, μιλώντας ανώνυμα.

Στο μεταξύ, πολλές εκατοντάδες Λίβυοι ζητούν μετ' επιτάσεως να παραλάβουν, από το εξωτερικό, κινητά τηλέφωνα και βασικά είδη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

"Τουλάχιστον να τηλεφωνείτε από το εξωτερικό στους λίβυους πολίτες, να σπάσει κατ'αυτόν τον τρόπο το Τείχος του φόβου" που σήμερα πλανάται πάνω από τη Λιβύη, απηύθυνε εν κατακλείδι έκκληση ο αντισυνταγματάρχης Σάμπερ.

Δέκα Αιγύπτιοι σκοτώθηκαν από σφαίρες στο Τομπρούκ της Λιβύης

Δέκα Αιγύπτιοι σκοτώθηκαν από σφαίρες στην πόλη Τομπρούκ της Λιβύης, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, σύμφωνα με έναν Αιγύπτιο γιατρό που προσπαθούσε να φτάσει στη Λιβύη.

Ο γιατρός Σάιφ Άμπντελ Λατίφ, επικαλούμενος Αιγύπτιους που εγκατέλειπαν τη Λιβύη, είπε ότι επιχείρησε να φτάσει στη Λιβύη μαζί με μια ομάδα διασωστών αλλά τους εμπόδισαν να περάσουν τα σύνορα στο μεθοριακό φυλάκιο Σόλουμ. Οι συνοριοφύλακες επέτρεψαν μόνο σε δύο γιατρούς να μπουν στη Λιβύη, μαζί με τα φάρμακα που μετέφεραν.

"Τότε είδαμε μια ομάδα Αιγυπτίων, που προέρχονταν από την επαρχία Σαρκίγια και έφευγαν από τη Λιβύη με τρία λεωφορεία. Μας είπαν ότι δέκα Αιγύπτιοι σκοτώθηκαν από πυρά μυδραλιοβόλων στο Τομπρούκ". Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι Αιγύπτιοι δολοφονήθηκαν από "ένοπλες συμμορίες μισθοφόρων".

ΑΠΟ-dealnews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.