Ναυτιλία: Το πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδος-Κίνας

Επίσκεψη Υπουργού Θ.Υ.Ν.ΑΛ. κ. Γιάννη Διαμαντίδη σε Σαγκάη, πόλη-κλειδί για την υλοποίηση συμφωνιών συνεργασίας Ελλάδας με Κίνα στο ναυπηγοκατασκευαστικό, ναυτιλιακό, χρηματοδοτικό τομέα
Τις άριστες σχέσεις της διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας, αλλά και τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσής της, με την συνέργεια κράτους και επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, καθώς επίσης και την ικανότητα των δύο χωρών να αντιμετωπίζουν από κοινού,

αποφασιστικά και αποτελεσματικά, πάσης φύσεως προκλήσεις, όπως στην περίπτωση της επιτυχούς απομάκρυνσης χιλιάδων εγκλωβισμένων Κινέζων πολιτών στην Λιβύη με ελληνικά σκάφη(περισσότεροι απο 11.000) , υπό τις ιδηγίες του Πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, υπογράμμισε σε δηλώσεις του χθες, τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα ο ΥπΘΥΝΑΛ Ι. Διαμαντίδης, στο επίκεντρο της κινεζικής οικονομίας-ναυτιλίας, την Σαγκάη.

Στην πόλη της Σαγκάη, δεύτερο σταθμό της 6ήμερης επίσημης επίσκεψης στην Κίνα, ως επικεφαλής ελληνικής αποστολής που περιλάμβανε 23 Έλληνες εφοπλιστές και στελέχη ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων, ο κ. ΥπΘΥΝΑΛ συναντήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αυτόνομης Κυβέρνησης της Σαγκάης με τον Αντιδήμαρχο αρμόδιο για υποθέσεις μεταφορών και ναυτιλίας κ. Σεν Τζουν ο οποίος υπογράμμισε στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας την σημασία που αποδίδει η πόλη της Σαγκάης στην ανάπτυξη των σχέσεων της με την Ελλάδα στους τομείς των θαλασσίων υποθέσεων, και ιδιαίτερα με την πόλη και λιμένα του Πειραιά, με τον οποίο συνδέονται με μακροχρόνιους δεσμούς αδελφοποίησης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προτεραιότητα για την ναυπήγηση περισσότερων ελληνόκτητων πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία πλησίον Σαγκάης η οποία φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε διεθνώς πρωτοποριακό κέντρο στον χώρο της ναυτιλίας μέχρι το 2020. Ο Κινέζος αντιδήμαρχος υπογράμμισε την σημασία που αποδίδει η κινεζική κυβέρνηση και οι αρχές της Σαγκάης στην παρουσία του κ. Διαμαντίδη, καθώς μάλιστα ο ίδιος επέστρεψε εσπευσμένα από προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο και δέχθηκε τον Έλληνα Υπουργό εκτάκτως το βράδυ της Παρασκευής 25/2 στο Δημαρχείο της πόλης που άνοιξε ειδικά για την επίσκεψη.

Σαγκάη και Πειραιάς, τόνισε ο Κινέζος αξιωματούχος, θα μπορούσαν να καταστούν μεγαλύτεροι λιμένες στις περιοχές της Ασίας και της Μεσογείου-Μαύρης θάλασσας και ΕΕ ευρύτερα Ο κ. ΥπΘΥΝΑΛ υπογράμμισε την στήριξη των παραπάνω προσπαθειών και στόχων, ώστε Πειραιάς και Σαγκάη να αναδειχθούν σε δύο από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου και προσκάλεσε τον Δήμαρχο Σαγκάης και τον Αντιδήμαρχο κ. Σεν Τζουν να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Ο κ. ΥπΘΥΝΑΛ παρέθεσε την Παρασκευή 25 Μαρτίου γεύμα εργασίας σε εκπροσώπους σημαντικών κυβερνητικών οργανώσεων της Κίνας στο χώρο της ναυτιλίας, τραπεζών, ναυτιλιακών και λιμενικών αρχών της Σαγκάης, στα μέλη της ελληνικής εφοπλιστικής-ναυτιλιακής αποστολής, και σε εκπροσώπους επίλεκτων ΜΜΕ, με την οργανωτική μέριμνα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Σαγκάη.

Στην ομιλία του ο ΥπΘΥΝΑΛ Ι. Διαμαντίδης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Κίνα τονίζοντας την εξαιρετικά θερμή υποδοχή της ελληνικής αποστολής, ιδιαιτέρα υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων στην Λιβύη, και στην επικίνδυνη και σύνθετη επιχειρησιακή προσπάθεια της Ελλάδας να προστρέξει τους Κινέζους πολίτες υπό την καθοδήγηση του ίδιου του Π/Θ Γ. Παπανδρέου και των αρμόδιων υπουργικών φορέων.

Η ειλικρινής διάθεση για συνεργασία μεταξύ των δυο κρατών είναι πλέον βαθιά εδραιωμένες και στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, τόνισε ο κ. Διαμαντίδης, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη κατέδειξε τις κοινές θέσεις των δύο χωρών σε ένα μεγάλο εύρος ζητημάτων που αφορούν τη ναυτιλιακή και γενικότερα συνεργασία των χωρών μας.

Ειδικότερα επεσήμανε ότι η Κίνα εκδήλωσε επιθυμία της να ενισχύσει το χρηματοδοτικό μηχανισμό των 5 δις δολ., φθάνοντας έως και τα 8-10 δις δολ. για ναυπηγήσεις των Ελλήνων πλοιοκτητών στα ναυπηγεία της χώρας, αποδεχόμενη παράλληλα και το ελληνικό αίτημα για αντίστοιχη ενίσχυση των ναυλώσεων πλοίων της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας από Κινέζους ναυλωτές, γεγονός που αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση «win-win» διαδικασίας που θα αποδώσει καρπούς. Η Κίνα αναγνώρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας και την αυτοδύναμη επαναφορά της στις διεθνείς χρηματαγορές.

Για την δε υπόθεση της ελληνικής αρωγής στην κρίση της Λιβύης, τα εύσημα τόνισε ανήκουν στην ελληνική πλοιοκτησία η οποία αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη μεγαλοσύνη της ελληνικής ναυτιλίας διέθεσε επτά πλοία σε εμπόλεμη περιοχή τα οποία μεταφέρουν χιλιάδες Κινέζους υπηκόους στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Τζανγκ Ντετζιανγκ που συντονίζει την επιχείρηση επαναπατρισμού των Κινεζών από τη Λιβύη, εξέφρασε στον Έλληνα ΥπΘΥΝΑΛ τα θερμά του ευχαριστώ προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση της χώρας.

Παρών στο γεύμα εργασίας και σε όλες τις επίσημες επαφές κ. ΥπΘΥΝΑΛ σε Σαγκάη ήταν ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Κίνα κ. Θ. Γεωργακέλος.

Προσφωνώντας την εκδήλωση, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Σαγκάη Μ. Σαράντη αναφέρθηκε στην σημασία της, καθώς σηματοδοτεί το ειδικό βάρος της Σαγκάης ως οικονομικό και ναυτιλιακό κέντρο ολόκληρης της Κίνας που φιλοδοξεί να καταστεί πρωτοπόρο σε ολόκληρο τον κόσμο εντός της δεκαετίας που διανύουμε.

Στο γεύμα εργασίας παρευρέθηκαν περισσότεροι από 20 εκπρόσωποι φορέων (Επιτροπή Έργων και Μεταφορών Σαγκάης – παράρτημα Υπ. Μεταφορών Κίνας σε Σαγκάη, Shanghai Municipal Port Administration Bureau, China’s Council for the Promotion of International Trade, China Shipping Cooperation, China Development Bank, DnbNor Bank, Communication Bank, COSCO, Shanghai Maritime University κ.α.).

Εξάλλου, το πρωί και απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. ΥπΘΥΝΑΛ συναντήθηκε με τον γενικό δ/ντη της νορβηγικής τράπεζας DnB Nor Σαγκάης, και με τον αντιπρόεδρο της China Communication Bank για την παρουσίαση δυνατοτήτων χρηματοπιστωτικής συνεργασίας αναφορικά με την ελληνική ναυτιλία στην Κίνα δια των παραπάνω τραπεζών.

Ο κ. Διαμαντίδης συναντήθηκε επίσης με την ηγεσία του Χρηματιστηρίου Αξιών Σαγκάης με την οποία συζήτησε τις δυνατότητες εισαγωγής ελληνικών εφοπλιστικών και ναυτιλιακών εταιρειών σε αυτό, όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου. Η ελληνική αποστολή περιηγήθηκε στους χώρους χρηματιστηρίου και ενημερώθηκε για την μέχρι σήμερα ιδιαίτερα επιτυχή και στενά συνδεδεμένη με την αναπτυξιακή προσπάθεια της Σαγκάης λειτουργία του.

Τιμητική δεξίωση για τον Έλληνα ΥπΘΥΝΑΛ και μέλη της αποστολής έδωσε το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου η φιλοξενούσα κινεζική αρχή στην Σαγκάη, Επιτροπή Έργων και Μεταφορών / Παράρτημα Υπ. Μεταφορών Κίνας. Προσκληθέντα στελέχη μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας της Κίνας, εξέφρασαν στον Έλληνα Υπουργό τις θερμές τους ευχαριστίες για τις διασωστικές προσπάθειες της Ελλάδας στην Λιβύη.

Το πρωί του Σαββάτου 26 Φεβρουαρίου η ελληνική αποστολή υπό τον κ. ΥπΘΥΝΑΛ επισκέφθηκε το Παν/μιο Ναυτιλιακών Σπουδών Σαγκάης (SMU) και τον λιμένα βαθέων υδάτων της πόλης Yangshan.

Προσφωνώντας τον Έλληνα υπουργό, o πρόεδρος του Shanghai Maritime University κ. Γιου Σιτσενγκ αναφέρθηκε στη βαθιά εντύπωση που έχει δημιουργήσει στους Κινέζους πολίτες η άμεση και εκτενής κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για την μεταφορά Κινέζων πολιτών στην Λιβύη καθώς και στις δυνατότητες εκπαιδευτικής συνεργασίας των δύο χωρών κάτι που αποτυπώνεται και στην σύμπραξη του ελληνικού εφοπλιστικού τομέα, καθώς γνωστή ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία έχει ήδη δωρίσει εκπαιδευτικό εξοπλισμό (ενοποιημένο εργαστήρι μηχανολογικών εφαρμογών πλοίων) στο διεθνώς γνωστό κινεζικό εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Διαμαντίδης υπογράμμισε τους ουσιαστικούς δεσμούς φιλίας των δύο χωρών, κάτι που αποτυπώθηκε στην επιχειρησιακή ανταπόκριση της Ελλάδας για την μεταφορά από θαλάσσης των Κινέζων πολιτών, μετά από προσωπική εντολή του Π/Θ κ. Γ Παπανδρέου. Επίσης ο κ. Διαμαντίδης υπογράμμισε τον συμπληρωματικό χαρακτήρα των δύο ηγέτιδων ναυτιλιακών δυνάμεων Ελλάδας και Κίνας με την ελληνόκτητη ναυτιλία να κατέχει το 15% της παγκόσμιας μεταφορικής χωρητικότητας και την ανάλογη τεχνογνωσία, και την κινεζική πλευρά να είναι σε θέση να απορροφήσει τις δυνατότητες αυτές. Ταυτόχρονα, προσέθεσε, οι δύο χώρες έχουν να επωφεληθούν τα μέγιστα με την προώθηση της εκπαιδευτικής συνεργασίας και ανταλλαγών, τομέας ο οποίος προβλέπεται να αναπτυχθεί περαιτέρω στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης που υπεγράφη από κ., ΥπΘΥΝΑΛ και Υφυπουργό Μεταφορών Κίνας κ. Βενγκ Γιονγκμενγκ στην κινεζική πρωτεύουσα.

Στην συνέχεια η ελληνική αντιπροσωπεία ολοκλήρωσε την διήμερη επίσκεψή της στην Σαγκάη με ξενάγηση στον μεγαλύτερο λιμένα της Κίνας Yangshan, σε νησίδες στα νοτιοδυτικά της πόλης ο οποίος βρίσκεται στην απόληξη γέφυρας μήκους 30 χμ. διαθέτοντας 16 αποβάθρες όπου διακινούνται περίπου 10 εκατομμύρια εμπορευματοκιβωτίων ετησίως (τουλάχιστον το 40% της συνολικής διακίνησης στην περιοχή Σαγκάης).


Επικοινωνιακή κάλυψη και προβολή σε Κινεζικά ΜΜΕ

Ευρεία ήταν η προβολή της επίσκεψης του κ. ΥπΘΥΝΑΛ Γ.Διμαντίδη τόσο στο Πεκίνο όσο και στην Σαγκάη προς κεντρικά και τοπικά ΜΜΕ τα οποία έχουν ήδη προβάλει αρκετές πτυχές της, με έμφαση στην υπογραφή Σχεδίου Δράσης, την δυνατότητα διεύρυνσης του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου των 5 δις δολαρίων σε 8-10 δις για την κατασκευή ελληνικών σκαφών σε Κίνα, και την επιτυχή, υπό εξέλιξη, εκκένωση με την βοήθεια Ελλάδας (και την εποπτεία ΥΠΕΞ / ΥπΘΥΝΑΛ) Κινέζων πολιτών από Λιβύη.

Ο κ. ΥπΘΥΝΑΛ προέβη σε δηλώσεις και έδωσε συνεντεύξεις σε περισσότερα από 20 προσκληθέντα σημαντικά ΜΜΕ Σαγκάης, κατά την διάρκεια Press Briefing στο πλαίσιο του επίσημου γεύματος στις 25/2 καθώς και σε ειδική Συν/ξη Τύπου το απόγευμα της ίδια ημέρας και 4 τηλεοπτικές συνεντεύξεις στα μεγαλύτερα δίκτυα στο Πεκίνο.

Επίσης, κ. ΥπΘΥΝΑΛ έδωσε αποκλειστικές συν/ξεις σε τ/ο ΜΜΕ Σαγκάης και Χονγκ Κονγκ, σε μεγάλες ε/φς της Σαγκάης και στο Πρακτορείο Νέα Κίνα.

Στα ΜΜΕ που κατέγραψαν τις δηλώσεις κ. ΥπΘΥΝΑΛ περιλαμβάνονταν η τοπική τηλεόραση Shanghai TV, το δημοφιλές, ιδιαίτερα σε επιχειρηματικούς κύκλους, τ/ο δίκτυο του Χονγκ Κονγκ Phoenix TV, το Πρακτορείο Νέα Κίνα (Xinhua News Agency), αρκετές εφημερίδες των δύο μεγαλύτερων ομίλων ΜΜΕ Σαγκάης Jiefang και Wenxin, εκπρόσωποι των δύο σημαντικότερων οικονομικών ε/φ Κίνας Di Yicaijing Ribao (CBN) & 21st Century Business Herald με έδρα την Σαγκάη και την Καντόνα αντιστοίχως, και δημ/φοι των μεγαλύτερων ιστοσελίδων της χώρας από το Κινεζικό Νότο Tencent, NetEase. Σημαντικές οικονομικού και ναυτιλιακού ενδιαφέροντος ιστοσελίδες (όπως η Hexun και International Shipping Network) πρόβαλλαν τις δηλώσεις κ. ΥπΘΥΝΑΛ. Αγγλικά έντυπα (εφ/ς) της Κίνας όπως η τοπική Shanghai Daily κάλυψαν δηλώσεις κ., Διαμαντίδη ενώ η πανκινεζικής κάλυψης ε/φ China Daily, δια του εδώ Γραφείου της, προετοιμάζει ειδικό ολοσέλιδο αφιέρωμα εντός της επόμενης εβδομάδας.




ΑΠΟ-marinews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.