Δημήτρης Μελισσανίδης

Τα big deals στον παγκόσμιο ανεφοδιασμό καυσίμων
Η αυτοκρατορία 6 δισ. δολ της Aegean, οι επενδύσεις στην ενέργεια, ο Παναμάς, το στοίχημα του βιντεολότο και το ρίσκο που ανταμείβει
OI ΣTOXOI TOY

• Ο έλεγχος νέων λιμανιών, που χρησιμεύουν ως βάσεις ανεφοδιασμού καυσίμων στην Κίνα

• Απόκτηση ή παραλαβή νέων πλοίων μεταφοράς καυσίμων διπλού τοιχώματος
• Προώθηση του επενδυτικού σχεδίου στα λιμάνια της Καραϊβικής και της Β. Ευρώπης και ο Παναμάς

• Δημιουργία νέων πρατηρίων στη νησιωτική Ελλάδα

• Να καταστεί η Aegean Power σημαντικός παίκτης στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος

• Να κερδίσει το στοίχημα στο βιντεολότο μετά και τη συνεργασία με τη Lottomatica

Στη ζωή για να πετύχεις χρειάζεται ρίσκο. Αλλά και ικανότητα. Ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει τη φήμη ενός ανθρώπου που συνδυάζει την τόλμη, το ρίσκο και την εκρηκτικότητα

Όταν ο Δημητρης Μελισσανίδης εργαζόταν ως εκπαιδευτής στη σχολή οδηγών του πατέρα του στη Νίκαια και όταν αργότερα, ύστερα από τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα βρέθηκε στο τιμόνι της ΑΕΚ, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέλλον. Σήμερα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι ο άνθρωπος που μεσουρανεί στα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας. Δεν συγκαταλέγεται, όμως, απλώς στους «top» της οικονομικής ζωής της Ελλάδας, αλλά δίνει πλέον ηγετικό παρόν σε όλο τον πλανήτη.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον υποδέχθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος όπως λέγεται εντυπωσιάστηκε από το πάθος με το οποίο μιλούσε για τις μπίζνες. Ούτε ότι του έσφιξε το χέρι με εγκαρδιότητα ο πρόεδρος της Wall Street. Ο Έλληνας επιχειρηματίας κατάφερε να περάσει το κατώφλι των παλατιών και των εμίρηδων. Στις βίλες των κορυφαίων εκπροσώπων του επιχειρηματικού και πετρελαϊκού λόμπι. Τα τάνκερ του, η μητρική εταιρεία Aegean Marine Petroleum και όχι μόνο αυτή, ήταν το διαβατήριό του.

Στη ζωή για να πετύχεις χρειάζεται ρίσκο. Αλλά και ικανότητα. Ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει τη φήμη ενός ανθρώπου που συνδυάζει την τόλμη, το ρίσκο και την εκρηκτικότητα. Ίσως δεν είναι τυχαίο και το προσωνύμιό του, «Τίγρης». Αν δεν διέθετε τα συγκεκριμένα στοιχεία για τον χαρακτήρα του και την «εργασιομανία», ίσως και να μην είχε καταφέρει να κτίσει μία αυτοκρατορία που αξίζει 6 δισ. δολάρια. Ένα στόλο πάνω από 70 δεξαμενόπλοια. Σταθμούς ανεφοδιασμού πλοοίων με καυσιμα από την Καραϊβική μέχρι το Γιβραλτάρ. Την Aegean Oil με τα 600 πρατήρια βενζίνης στον ελλαδικό χώρο με το μερίδιο του 11% της αγοράς.

Θα έλεγε κανείς ότι η τόλμη του Μελισσανίδη φαίνεται ακριβώς τώρα. Την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Όταν οι άλλοι «κουμπώνονται» εκείνος... βλέπει project, ευκαιρίες, επενδύει και τολμά.

Τρανό παράδειγμα η Aegean Power, η εταιρεία που δημιούργησε στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Τα όσα συζητάει στην Αφρική, τη μεγάλη συμφωνία που έχει στα σκαριά για τη δημιουργία σταθμού ανεφοδιασμού καυσίμων στον Παναμά. Σε ένα σημείο ιδιαίτερα κομβικό για τη ναυτιλία.

Τώρα, ένα μεγάλο νέο στοίχημά του είναι το βιντεολόττο. Θεωρείται σίγουρο μετά τη συμφωνία που πέτυχε με τον κολοσσό της Lotomatica, πως θα εξασφαλίσει μια από τις κεντρικές άδειες στο παιχνίδι που τώρα ανοίγει.

Βέβαια, η ζωή δεν είναι πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα. Ακόμα και ο πιο επιτυχημένος βρίσκεται πολλές φορές σε δίνη προβλημάτων και παιχνιδιών ανταγωνισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος από την εποχή που πρωτοξεκίνησε με μια μικρή μπάριζα να δραστηριοποιείται στο χώρο των πετρελαιοειδών και των καυσίμων, συνηθίζει να λέει «χτυπήθηκα επτά φορές, για να σηκωθώ οκτώ».

Σταθερά στον «αφρό»

Η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη Aegean Marine έχει πολλές φορές «ταράξει τα νερά» της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και βρίσκεται σταθερά στον «αφρό» με επιθετικές κινήσεις.

Ο αυτοδημιούργητος Δημήτρης Μελισσανίδης έχει προβεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα deals της ελληνικής ναυτιλιακής σκηνής και έχει καταφέρει να «χτίσει» 18 σταθμούς ανεφοδιασμού σε διάφορα σημεία του πλανήτη, στο Γιβραλτάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σιγκαμπούρη, τον Παναμά, το Χιούστον, στη νευραλγική περιοχή του Πράσινου Ακρωτηρίου κ.α.

Μία από τις σπουδαιότερες εξαγορές, στην οποία προχώρησε ήταν εκείνη της βελγικής εταιρείας Verbeke Bunkering, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην περιοχή Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Αμβέρσα και θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ανεφοδιασμού στον κόσμο. Ακόμα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις καυσίμων της εταιρείας Shell στο Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά, ενισχύοντας έτσι, ακόμα περισσότερο την επιρροή του στον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατασκευή τέρμιναλ της Aegean ΗΑΕ, μια επένδυση ύψους 150 εκατ. δολ.

Τέλος, ανέλαβε προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία σταθμού ναυτιλιακών καυσίμων στον Παναμά, κομβικό σημείο της παγκόσμιας ναυτιλίας, που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Μια ακόμη συμφωνία που πιστώνεται στον επίμονο και τολμηρό επιχειρηματία είναι και η επέκτασή του στο Μαρόκο, όπου εξασφάλισε την αποκλειστική χρήση του σταθμού στο λιμάνι της Ταγγέρης για τα επόμενα 25 χρόνια, σε ένα λιμάνι με κίνηση 10.000 πλοίων ως το 2010.

Στον ελληνικό «χάρτη»

Στην εσωτερική αγορά καυσίμων ο «Τίγρης» μπήκε αγοράζοντας σε πλειστηριασμό τις εγκαταστάσεις και μερικά πρατήρια της ΕΒΡΟΙΛ στον Έβρο, ενώ σήμερα η εταιρεία της Aegean Oil έχει ένα δίκτυο 600 πρατηρίων και μερίδιο αγοράς 11%, ούσα τέταρτη πίσω από κολοσσούς, όπως η Shell και η BP.

Πριν από μια τετραετία, αγοράστηκαν οι εγκαταστάσεις από την αμερικανική πολυεθνική Chevron-Texaco στον Ασπρόπυργο, οι οποίες διαθέτουν 21 δεξαμενές αποθήκευσης, υπόγειο αγωγό που συνδέει απευθείας την εγκατάσταση με τα διυλιστήρια των ΕΛ. ΠΕ και πρόσβαση στη θάλασσα με μια προβλήτα με δυνατότητα εξυπηρέτησης δύο δεξαμενόπλοιων, βήμα που δίνει ώθηση στα σχέδια για δραστηριοποίηση στην Αττική, την Πελοπόννησο και τη νησιωτική Ελλάδα. Μια κίνηση του Δημήτρη Μελισσανίδη, που αποδείχτηκε προφητική είναι η αγορά 100 στρεμμάτων στην Αλεξανδρούπολη, για να επεκτείνει το σταθμό που λειτουργεί στο λιμάνι της περιοχής. Στόχος του είναι να παίξει σημαντικό ρόλο στον ανεφοδιασμό των νησιών του Βορείου Αιγαίου και των πλοίων, που διέρχονται τα Δαρδανέλια και έχουν προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει στην εγχώρια αγορά και η δραστηριοποίησή του με την Aegean Power στον κλάδο της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Η εν λόγω εταιρεία μπήκε δυναμικά στο χώρο από το 2008, υπό την διοίκηση του Βασίλη Μηλιώνη, στενού φίλου του Δημήτρη Μελισσανίδη, και φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού τόσο της χώρας μας, όσο και σε άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, προσελκύοντας και οικιακούς καταναλωτές με φθηνά και ανταγωνιστικά τιμολόγια, έναντι των άλλων παικτών. Ήδη, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ένα σημαντικό πελατολόγιο ορισμένων εκ των μεγαλυτέρων εμπορικών επιχειρήσεων και έχει επεκταθεί στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ιταλίας. Η νέα δραστηριότητά του αυτή, που στοχεύει στο να καταστεί κυρίαρχος και στον τομέα των φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ διεκδικεί και άδεια προμηθευτή φυσικού αερίου, έχει «ενοχλήσει» πολλούς ανταγωνιστές, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την εισβολή Μελισσανίδη.


ΑΠΟ-dealnews.gr

Geo & Art Boutique Hotel

Geo & Art Boutique Hotel
Geo & Art Boutique Hotel αποτελείται από νεόκτιστα δωμάτια, προσφέροντας κομψό σχεδιασμό και ποιοτική διαμονή. Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη Χιμάρα 50 μέτρα από το κέντρο, μόλις μια ανάσα μακριά από τις παραλίες, το ξενοδοχείο μας είναι μια θαυμάσια επιλογή για διακοπές για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τον τρόπο ζωής της Χιμάρας και οπλοκατοχής και πεντακάθαρες παραλίες του. Η πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και το κέντρο της Χειμάρας από το δωμάτιο είναι εκθαμβωτική, αν ημέρας ή της νύχτας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου προσθέτει ένα ιδιαίτερο στυλ. Αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρει στους ταξιδιώτες μια όαση ηρεμίας και χαλάρωσης.